Wan Noor
يَا مُقَلِّبَ اْلقُـلُوْبِ، ثَبِّتْ قَلْبِيْ عَلَى دِيْنِكَ
By: Wan Noor Wan Ahmed

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 4-Aug-2009 17:40 Email | Share | | Bookmark
Amiiin..

Lama betul tak update cerita2 terkini. Almaklum sajalah, macam2 benda berlaku recently. Ok la, aku mulakan dengan beberapa cerita

1) Motivation talk

Baby attended the motivation talk by Dr Fadzilah Kamsah at Broga.. Haha, we didnt even know where's the place. Luckily, just near Semenyih



* with Dr Fadzilah Kamsah




* tiba2 ternampak Isman (Kumpulan Nasyid HIjjaz), apa lagi.. bergambar la ngan dia gak..


Since all of us (Kak Ni, Kakak, Ayu and me) menyibukkan diri hadir ke majlis pendaftaran kursus motivasi ni, so kitorang join la sekali sessi ibubapa ni. Sessi ni lain daripada yg lain. Biasanya sessi ibubapa untuk kursus motivasi agak boring, tapi Dr Fadzilah Kamsah berjaya menarik minat kami agar tidak boring dengan memotivasikan kami jugak.. hehe..




* tu dia nota Kak Ni. hebat la..


2) Konsert UNIC di Kajang




* haha, kasi la kredit kat anak sedara aku ni (ayu) untuk bergambar ngan UNIC


3) Attended Tg Nurlina's Wedding



* Hanya Wat dan aku yg boleh hadir, tapi tak pa la kan.. hehe, hadiah tu best sangat. Tq Nolee


4) Anak2 sedaraku



* Abe, Jannah, Hadi, ALong, Munirah, Hidayah


5) One step ahead

Alhamdullillah, I am moving to another department after 1 year plus known as 'Coach' .. huhu


Friday, 15-May-2009 13:17 Email | Share | | Bookmark
Let the pictures talk

After waiting for soo long, and finally I was able to join a Palestin awareness session called Konvensyen Berakhirnya Agenda Zionis (KBAZ) on 9/5/2009 at PWTC, Kuala Lumpur. There were 3 key panelist (Dr. Muhsin Saleh, Dr Azzam al-Tamimiy and Dr. Roslan bin Mohd Nor) who were presenting their research about The Zionist Agenda. The words that I cannot even forget forever from Dr Azzam al-Tamimiy was 'You all here are not to cry for Palestinians, but you are here to spread the messages to Muslims all over the world. Allah will always help us at any time. Believe it ! He always watching us..' This session has been clicked my mind that "what we’re going to do? Are we just going to sit there? Nice and cosy on our armchairs, Will we not even make a prayer?". -Think. Think. Action-

Let the pictures talk

Around 3000 peoples were attending the Palestin awareness session



Syidah and me




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Next Plan

- Classes at JB and KL (from 16/5 until 12/7)




Friday, 13-Mar-2009 02:15 Email | Share | | Bookmark
Perginya Seorang Pejuang Agama

Allahu akbar. Dia lebih mengetahui apa yang terbaik buat kita. Pada (3 Mac 2009), Abg Tar menghembuskan nafasnya yang terakhir di Taman Melawati, Kuala Lumpur dikelilingi sanak saudara. Aku turut berpeluang bersama arwah di saat2 terakhirnya. Arwah kemudian dibawa pulang ke Kelantan untuk disemadikan di sana. Alhamdulillah, segalanya berjalan dengan lancar.

Memandangkan aku memang rapat dengan arwah semenjak kecil, masuk UTM, keje kat UTM walaupun untuk 8 bulan sahaja. Kemana-mana sahaja, aku bersama arwah dan Kak Ni yang kuanggap bagaikan ayahku dan ibuku. Terlalu banyak kenangan bersamanya. Kusematkan segala nasihat-nasihat arwah mengenai kehidupan di dunia mahupun akhirat sebagai pedoman untuk diri. Arwah juga tempat rujukan kami sekeluarga mengenai hal ehwal ekonomi/politik Islam. Ya Allah, tempatkan Abg Tar di syurga dan semoga dia tenang di sana. Aminn.

Namun, hidup perlu diteruskan. Kak Ni and anak-anak, semoga semuanya tabah dan cekal untuk meneruskan kehidupan ini. Ingat janji Allah, orang-orang beriman akan ditemukan kembali di sana. Insya Allah.

Berkongsi video nasyid dari Sami Yusuf yang bertajuk Asma Allah. Sungguh mulia dan cantik sifat2 Allah. Nah, kepada siapa lagi kita harus serahkan cinta jika bukan padanya. Teringat satu petikan ayat 'membisik bujukan penawar bersakti, apa lagi nak ku gusar, cinta Nya tak pernah gagal hadir di kala ku sepi di kala ku bersedih'



Asma’u ALLAH the Names of GOD

Raheem MERCIFUL
Kareemun GENEROUS
Adeem MAGNIFICENT
Aleemun ALL-KNOWING
Haleem FORBEARING ONE
Hakeemun PERFECTLY WISE
Mateen FIRM ONE

Mannan BENEFACTOR
Rahmaanun BENEFICENT
Fattah OPENER
Gaffarun GREAT FORGIVER
Tawwab ACCEPTER OF REPENTANCE
Razzaqun SUSTAINER
Shaheed WITNESS

Allahuma salli ala Muhammad wa ali Muhammad
O GOD send Your Peace and Blessings on Muhammad and his family

Ya Muslimeen sallu alayhi
O Muslims send your peace and blessings upon him

Allahuma salli ala Muhammad wa sahbi Muhammad
O GOD send Your Peace and Blessings on Muhammad and his companions

Ya Mu’mineen sallu alayhi
O Believers send your peace and blessings upon him

Lateef SUBTLE ONE
Khabeerun ALL-AWARE
Sami’ ALL-HEARING
Baseerun ALL-SEEING
Jaleel SUBLIME ONE
Raqeebun WATCHFUL
Mujeeb RESPONSIVE
Gafuur ALL-FORGIVING
Shakuurun APPRECIATIVE
Waduud LOVING ONE
Qayuumun SELF-SUBSISTING ONE
Ra’uuf KIND
Sabuurun PATIENT ONE
Majeed MOST GLORIOUS ONE


Allahuma salli ala Muhammad wa ali Muhammad
O GOD send Your Peace and Blessings on Muhammad and his family


Ya Muslimeen sallu alayhi
O Muslims send your peace and blessings upon him

Allahuma salli ala Muhammad wa sahbi Muhammad
O GOD send Your Peace and Blessings on Muhammad and his companions

Ya Mu’mineen sallu alayhi
O Believers send your peace and blessings upon him

Allahu Akbar GOD is THE GREATEST
La Ilaha illa hu There is no GOD but ALLAH
Al Maliku The SOVEREIGN LORD
Al Quddusu The HOLY ONE
La Ilaha illa hu There is no GOD but ALLAH
Arrahmanu The COMPASSIONATE
Arraheem The MERCIFUL

Allahu Akbar GOD is THE GREATEST
Ya Rahman irham da’fana
O COMPASSIONATE, have mercy upon us

Allahu Akbar GOD is THE GREATEST
Ya Ghaffaru ighfir dhunubana
O GREAT FORGIVER, forgive our sins

Allahu Akbar GOD is THE GREATEST
Ya Sattaru ustur uyubana
O CONCEALER, conceal our faults

Allahu Akbar GOD is THE GREATEST
Ya Mu’izu a’izza ummatana
O BESTOWER OF HONOUR, value our Ummah (nation)

Allahu Akbar GOD is THE GREATEST
Ya Mujibu ajib du’aana
O RESPONSIVE, grant us our supplication

Allahu Akbar GOD is THE GREATEST
Ya lateefu ultuf bina
O SUBTLE ONE, be gracious to us





That's all for now. Al-fatihah buat Arwah Mokhtar Mohed Bin Abdul Latif.


Thursday, 12-Feb-2009 01:15 Email | Share | | Bookmark
Allah memberi rezeki kepada orang-orang yang dikehendaki-Nya

" Kehidupan dunia dijadikan indah dalam pandangan orang-orang kafir, dan mereka memandang hina orang-orang yang beriman. Padahal orang-orang yang bertakwa itu lebih mulia daripada mereka di hari kiamat. Dan Allah memberi rezeki kepada orang-orang yang dikehendaki-Nya tanpa batas."
[Al-Baqarah: 212]

Entri kali ini dimulakan dengan tafsir surah di atas. Tersirat sungguh ayat-ayat dariMu Ya Allah. Dan sesungguhnya, marilah kita sama-sama berusaha agar termasuk dikalangan mereka yang bertaqwa. Jomm kita fikirkan dan buka minda bahawa rezeki itu tidak terhad kepada satu-satu perkara sahaja. Classic case normally saying 'money' is everything. But, believe me. It's NOT. BIG NO NO... Allah letakkan kita di satu-satu tempat bersesuaian dengan keadaan kita & kemampuan kita untuk menangani segala masalah/dugaan yang datang. Orang kata 'Otak ada.. akal ada, pikir la sendiri'. Ada benarnya kata-kata itu, tapi jangan lupa bahawa Allah sentiasa ada sebagai rujukan utama kita semua. Amin.

Hai.. lama sungguh tak update.. apasal la aku ni malas sangat nak update blog ni. Ada dalam sebulan tak jenguk blog sendiri. Sori ek kawan2. Terpaksa letak komitmen pada famili + kerja + studi on top sekarang ni.

Ok la. Aku ni actually baru je balik dari ofis ni. Macam biasa, aku stay kat office tu dalam 10++ jam setiap hari. Meeting kuar masuk.. Tak henti2. Best + Seronok. Tapi, walaumacammanapun.. aku rasa macam nak mengadap komputer lagi. Hahah, so apa lagi. Terus on laptop and bukak my favourite website. Plus, nak tengok gambar engagement Wawa.. So, jom kita tengokkkkkkkkk... Teacher Wawa dah engaged last 26 Jan 2009. Ni site Hasnul (tunang Wawa)
http://hasnulefendi.blogspot.com/2009/01/my-engagement-day.html. Tapi, aku nak steal few pictures from there.. Jangan marah aa Hasnul







Tahniah Wawa. [special from Cik Wan with love].. hihi. Lepas kawen esok, kita dah tak buleh sembang2 macam dulu2 dah.. huhuhu..

Harini dapat call dari La, kawan baik aku since 1st day masuk UTM. Kitorang still lagi keep in touch sampai sekarang walaupun Laa dah kawen and pregnant skang ni.. Heheh.. Tahniah La..

Baru-baru ni jugak, aku ada join reunion, bertemu Dr Zaitul Akmal yang ku anggap lost contact since 1997. Hahah, tahun 2009 baru jumpa balik.. Tu pun selepas dia balik dari UK dan dah bertugas kat PPUM KL. Banyak la cerita ceriti yang kami kongsikan bersama.. Zai ni kawan aku yang saaangat bijak. Since Form 1 lagi aku perasan otak dia ni lain sikit. Bijak pelik je.. Bila kitorang bincang dalam 1 group, idea2 dia sangat bernas dan terjangkau dengan fikiran aku ni. Haha. Ke aku yang slow skang ni? No wonder la, dia layak jadi doktor sekarang Alhamdulillah. Bercakap dengannya sungguh tenang. Hikmah join usrah la ni.. Dan, satu lagi.. Ida dapat offer lecturer kat IKM Johor. Jauh la, susah nak jumpa Ida dah So, pertemuan kali ini dianggap macam Jejak Kasih dengan Zai dan Selamat Tinggal Kasih dengan Ida.






Update pasal Umi sikit, she is getting better.. Alhamdulillah. Semoga semuanya selamat dan dengan itu, Lambaian Kaabah semakin kuat memanggilku ke sana.. Amiin. I'll be there. Insya Allah.

Lastly, terima kasih buat sahabat/teman sejati, Syidah dan Chik (ku anggap mereka ini sebagai ahli keluarga) yang banyak menyokongku dalam apa jua keadaan. Love u all..


Wednesday, 7-Jan-2009 07:44 Email | Share | | Bookmark
Surrender your heart to Him coz He's always there for you

1. Kita & Palestin

Sedih dengan apa yang berlaku pada saudara2 kita di Palestin sana. Marilah kita refleksi diri masing-masing. Apa yang kita telah lakukan untuk membantu mereka ini? Jauh di sana, mereka menderita .. Mereka sengsara kerana mempertahankan agama.

Last week, sempat aku hadiri Forum Intifadha Palestin bersama Syidah dan adiknya. Banyak input diperolehi dari forum ini disamping menjana minda supaya lebih peka dengan keadaan semasa dan mencari peluang untuk sama-sama membantu mereka yang kurang bernasib baik di dunia ini, namun di akhirat sana mereka sebenarnya jauh lebih beruntung daripada kita.

Muadz turut menyampaikan nasyid kegemaran aku [http://www.imeem.com/iluvislam/music/aYlPLwaa/muadz_hijrah/]

Muadz - Hijrah

Innamaa al-akmal binniati
Wainnamaa likullim riim manawaa x2

Chorus
فمن كانت هجرته الى الله ورسوله
Faman KanatsHijratuhu Ilallahi Wa Rasulihi
قهجرته الى الله ورسوله
Fa hijratuhu Ilallahi wa Rasulihi
ومن كانت هجرته لدنيا يصيبها
Wa man kanat hijratuhu li dunyaa yusibuhaa
او امراة ينكحها
Aw'imra’atin yankiHuha
فهجرته الى ما ها جر اليه
Fa hijratuhu ilaa ma-aa-haajara ilaihi

Amalan mulakan dengan niatmu
Dengan hatimu kau berhijrah kepadanya

Chorus

Whatever you do, begins with your intentions
Lead your heart leads the way for your migration

Faman Kanats hijratuhu ilallahi wa Rasulihi
Fa hijratuhu ilallahi wa Rasulihi

And if the whole world let you down
left you crying all alone
change your intention
and surrender your heart to him

Say and believe
Face the world
The only one for you (the only one for me)
The only one for you (the only one for me)
He's always there for you

He's always there for you..
Haajara ilaih..


Saya bersetuju dengan pendapat Ust Zaharuddin di mana 'kita semua boleh membantu berdasarkan rasa kemampuan masing-masing. Siapa boleh lebih, buat lebih, siapa hanya mampu yang kurang, buat jugalah.' Jom kita teliti artikel dari beliau http://www.zaharuddin.net/content/view/789/72/

Ust Nik Abduh juga turut bersama merungkaikan isu ini http://nikabduh.wordpress.com/2008/12/31/kita-dan-palestin/. Katanya 'Mencintai Palestin adalah tanda iman dan taqwa. Kita mesti mencintainya melebihi kecintaan kita kepada tanah air sendiri.'

2. Tahniah

Tahniah sekali lagi buat semua kawan-kawan yang telah selamat diijabkabulkan sepanjang 2008 ni. Tak larat nak list down semua nama-nama, namun aku sentiasa mendoakan semuanya berbahagia selamanya. And, tak lupa buat Ana yang dah selamat bersalin, dapat baby girl. Comel baby dia, macam mama dia gak Tahun depan, turn La dan Efie pulak .. hehe

3. New Year [2009]

Revise semua perkara yang tertangguh + bakal dilaksanakan. Insya Allah, semoga semuanya dipermudahkan. Aminn... Basically, ianya mencakupi beberapa isu utama (My beloved family & friends, My work, My study, My dream)

4. Birthday

Happy Birthday buat my brother [Wan Muhammad Nidzam Wan Ahmed]

Setakat itu sahaja buat masa ini memandangkan keadaan diri yang kurang sihat. Namun begitu, sakit hati dengan kekejaman Israel tidak membataskan aku untuk terus meluahkan apa yang terbuku di dalam hati. Weekend ni adalah penentu kejayaan cita-cita yang selama ini diidam-idamkan. Insya allah. Preparation belom lagi sepenuhnya siap. Perlu observe dan pratice to make it perfect.

Rehattt ...


[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net